Επικοινωνήστε μαζί μας

divemag2009@gmail.com

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010

ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΑΝΤΑΛΟΠΕΤΡΑΣ-23-27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΛΙΝΔΟΣ-ΡΟΔΟΣ


Ο Σύλλογος Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης με την συνεργασία του Δήμου Λινδίων - Ρόδος, την Apnea School Θεσσαλονίκης, το Deeper Club, την Mythicon Hellas και την Ιταλική Ομοσπονδία Καταδυτικών Δραστηριοτήτων οργανώνουν τους Αγώνες Ελεύθερης Κατάδυσης με Σκανταλόπετρα (OPEN) με συμμετοχή πολλών αθλητών απ' όλο τον κόσμο, στην πανέμορφη αλλά και ιστορική Λίνδο και συγκεκριμένα στον μαγευτικό όρμο του Αγίου Παύλου, από τις 23 έως τις 27 Ιουνίου 2010!!!! Κατά την διάρκεια των αγώνων θα επιχειρηθεί από τον Έλληνα πρωταθλητή Ελεύθερης Κατάδυσης, Σταύρο Καστρινάκη και την παγκόσμια πολυ-πρωταθλήτρια Karol Meyer, να καταδυθούν μόνο με το μαγιό τους και την σκανταλόπετρα στα χέρια τους, πάνω από 107μ. βάθους και 70μ. αντίστοιχα, κάνοντας έτσι καινούρια παγκόσμια ρεκόρ!!!!! http://www.skandalopetra.com/index.asp

Τι είναι η βουτιά με Σκανταλόπετρα.


Η σκανταλόπετρα είναι ένα κομμάτι πέτρας, συνήθως μάρμαρο η γρανίτης, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα, βάρους από 8-14 κιλά, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι σφουγγαράδες από την αρχαιότητα μέχρι πριν από λίγα χρόνια, σαν βοηθητικό εργαλείο στις καταδύσεις τους.

Στην μιά της άκρη υπάρχει μιά τρύπα στην οποία είναι δεμένο ένα μακρύ σχοινί που ξετυλίγεται από την βάρκα κατά την κατάδυση και ξαναμαζεύεται κατά την ανάδυση.

Σ'αυτήν είναι περασμένο και ένα μικρό σχοινί με μιά θηλειά, την οποία περνά στον καρπό του ο σφουγγαράς, γιά να μπορεί να ελευθερώνει τα χέρια του χωρίς να χαθεί η σκανταλόπετρα και η σύνδεσή του με την βάρκα.

Μέχρι την δεκαετία του 1960, αρκετοί σφουγγαράδες χρησιμοποιούσαν την πανάρχαια μέθοδο κατάδυσης με σκανταλόπετρα.


Ο γυμνός δύτης βουτούσε από την βάρκα κρατώντας την σκανταλόπετρα με τα δύο του χέρια και τον ένα καρπό περασμένο στην θηλειά.


Στην διάρκεια της κατάδυσης χρησιμοποιούσε την σκανταλόπετρα σαν βάρος γιά να καταδύεται γρήγορα, σαν πηδάλιο γιά να αλλάζει κατεύθυνση και σαν φρένο γιά να επιταχύνει η να επιβραδύνει τον ρυθμό κατάδυσης.


Οταν έφτανε στον βυθό, ελευθέρωνε τα χέρια του γιά να μαζέψει τα σφουγγάρια και όταν τελείωνε την δουλειά του έδινε το σχετικό σήμα στον βοηθό πάνω στη βάρκα, με το σκοινί που ήταν δεμένο στην σκανταλόπετρα.


Τότε ο βοηθός, τραβώντας το σκοινί, ανέβαζε στην επιφάνεια τον σφουγγαρά που στηριζόταν στο σκοινί η και με τα πόδια του πάνω στην σκανταλόπετρα.
Οπως φαίνεται από αυτή τη μικρή περιγραφή η σκανταλόπετρα έχει πολλαπλό ρόλο. Είναι το αντίστοιχο των σημερινών βαρών που χρησιμοποιούνται στις καταδύσεις αλλά ταυτόχρονα είναι πηδάλιο, φρένο και βάση στήριξης κατά την ανάδυση.

Ενώ το σχοινί που είναι δεμένη, εκτός των άλλων, είναι το μέσο επικοινωνίας με την βάρκα.
Η μέθοδος της κατάδυσης με σκανταλόπετρα έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων. Ακριβώς γι'αυτό τον λόγο έφτασε σε μέγιστα επίπεδα τελειότητας και μέγιστα επίπεδα ασφάλειας.

Το γεγονός ότι είναι μιά σκληρή δουλειά αλλά και η βιομηχανοποίηση των καταδύσεων, οδήγησαν την κατάδυση με σκανταλόπετρα σε πλήρη εξαφάνιση.
Εμείς λοιπόν αυτόν τον πανάρχαιο Ελληνικό τρόπο κατάδυσης, ο οποίος είναι ο ποιο ασφαλής,ο ποιο συναρπαστικός και αποτελεί Εθνικό κεφάλαιο, τον μετατρέψαμε σε αθλητικό γεγονός και σήμερα πολλές Ομοσπονδίες πολλών κρατών την έχουν αναγνωρίσει ( και η Ελληνική - Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Τ.Κ.). είναι δε πλέον απ' τα δημοφιλέστερα αθλήματα της Ελεύθερης Κατάδυσης!!!! Ήδη πολλά Μ.Μ.Ε. απ' την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν δηλώσει συμμετοχή σ' αυτό το μοναδικό γεγονός!!!

Όλα τα μέσα Μ.Μ.Ε. και οι φωτογράφοι για να κάνουν λήψεις πρέπει να έχουν έγγραφη άδεια απ΄ την γραμματεία των αγώνων. Οι αγώνες είναι copyright www.skandalopetra.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: