Επικοινωνήστε μαζί μας

divemag2009@gmail.com

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ του Ιατρού Νικόλα Τρικοίλη

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ελεύθερης κατάδυσης:

1) Καθέτου άξονα (μόνο με το μαγιό)

2) Με σταθερά βάρη (τα ίδια βάρη κατά την κατάδυση και ανάδυση)

3) Με εναλλασσόμενα βάρη (βάρη μόνο στην κατάδυση)

4) Με σκανταλόπετρα

5) No limits

Όποιο τρόπο και να αποφασίσουμε για να κάνουμε ένα ρεκόρ ή να ασχοληθούμε επαγγελματικά με την ελεύθερη κατάδυση η προετοιμασία και η προπόνηση του αθλητή πρέπει να στηρίζεται στα ακόλουθα:

1) Άριστη υγεία

2) Ψυχοσωματική ισορροπία

3) Προγραμματισμένη – εντατική προπόνηση

4) Βελτίωση της φυσικής κατάστασης

5) Διατροφή – διαβίωση

Μόνο όταν υπάρξουν και οι πέντε αυτές προϋποθέσεις ένας απνεϊστής – αθλητής θα είναι σε θέση να κάνει πρωταθλητισμό.

1) Άριστη υγεία: Ο αθλητής θα πρέπει να είναι καθ’ όλα υγιής. Προβλήματα υγείας στη θάλασσα και κυρίως στο βυθό με τις συνθήκες άπνοιας κατάδυσης είναι στην πλειονότητά τους θανατηφόρα. Γι΄ αυτό ο αθλητής πριν την ένταξή του σε μια ομάδα αλλά και για όλη την περίοδο προπόνησής του πρέπει να υπόκειται στις ακόλουθες ιατρικές εξετάσεις ή τεστ:

α) Αιματολογικές εξετάσεις

β) Καρδιοαγγειακές εξετάσεις: κυρίως βραδυκαρδίες ή αρρυθμίες (πολλές φορές μπορεί να ζητηθεί echo καρδιάς ή τεστ κόπωσης). Πολύ σημαντικό είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα στο μέσο ή στο τέλος μιας άπνοιας. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε αν υπάρχουν πιθανές μεταβολές-αλλοιώσεις(κυρίως αρρυθμίες) από το ΗΚΓ ηρεμίας.

γ) Πνευμονολογικές εξετάσεις: κυρίως σπιρομέτηση, η οποία καταγράφει όγκους, ροές και χωρητικότητες στη μονάδα του χρόνου. Έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε την πορεία της προπόνησης κάθε αθλητή και την αναπνευστική του βελτίωση σε σχέση με την αρχική – πρώτη σπιρομέτρησή του.

δ) Ωτορινολαρυγγοϊατρική εξέταση (αυτιά, παραρρινικοί και μετωπιαίοι κόλποι)

ε) Νευρολογική εξέταση

στ) Οφθαλμολογική εξέταση κ.α.

Οι ιατρικές εξετάσεις καλό θα ήταν να γίνουν από κάποιο ειδικό στο αντικείμενο της ιατρικής των καταδύσεων ή από ένα ειδικευμένο ινστιτούτο, συγκροτούμενο από γιατρούς με πείρα στο αντικείμενο των καταδύσεων.

2) Ψυχοσωματική ισορροπία: ο αθλητής της ελεύθερης κατάδυσης με άπνοια συνήθως βρίσκεται, πολλές φορές, μπροστά σε διάφορους παράγοντες οι όποιοι μπορούν να του παρουσιαστούν ξαφνικά. Κυριότερος απ’ αυτούς είναι ο πανικός, που αποτελεί και τον κυριότερο κίνδυνο όλων των απνεϊστών. Γι’ αυτό ο κάθε απνεϊστής πρέπει να έχει συχνή επαφή με το βάθος με τακτικές προπονήσεις και με υποστηρικτική ομάδα υψηλού βαθμού ασφαλείας, έτσι ώστε όλη η ομάδα να γνωρισθεί μεταξύ της και ο αθλητής να αισθάνεται πιο ασφαλής. Πολλοί μεγάλοι αθλητές όπως ο Jacques Mayol και ο Pelizzari για να αποκτήσουν καλύτερη ψυχοσωματική ισορροπία προσέτρεξαν στο μυστικισμό της Ανατολής και στο φιλοσοφικό σύστημα της γιόγκα.

3-4) Προγραμματισμένη – εντατική προπόνηση - βελτίωση: Όπως όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, έτσι και η άπνοια απαιτεί μια σωματική και ψυχολογική προετοιμασία άριστα προσαρμοσμένη, πολύ δε περισσότερο που αυτή η δραστηριότητα, όχι άμοιρη

κινδύνων, είναι εξαιρετικά επίπονη και απαιτεί ολοκληρωτικό δόσιμο. Είναι κεφαλαιώδες να αντιμετωπίζεις τη θάλασσα, έχοντας μια κάποια φυσική κατάσταση που θα σου εγγυάται, τουλάχιστον, τη στοιχειώδη ασφάλεια. Η σωστή προπόνηση για άπνοια, πρέπει να καταλήγει σε σωματική και ψυχική βελτίωση του αθλητή γιατί είναι γνωστό ότι η άπνοια βελτιώνεται με άπνοια. Αποτελεσματικοί παράγοντες της βελτίωσης της άπνοιας είναι : η κυριαρχία στο πνεύμα, σωματική χαλάρωση, τεχνική αναπνοής, υστεροξυγόνωση κ.λ.π. Η προπόνηση του απνεϊστή, όπως και κάθε αθλητή, είναι το σημαντικότερο κομμάτι της προετοιμασίας του. Αυτή γίνεται σε ξηρό φορέα(στίβος), σε υγρό φορέα(πισίνα, θάλασσα) και σε ιδιωτικό χώρο(σπίτι). Προπόνηση σε υψόμετρο (> 1.500 μέτρα) έχει αποδειχθεί ότι ελάχιστα έως καθόλου μπορεί να βελτιώσει τις αποδόσεις. Σκοπός των προπονήσεων είναι η αύξηση της άπνοιας του αθλητή και η εξοικείωσή του με το βάθος. Τα προγράμματα διαρκούν όλο τον αναγκαίο χρόνο, με μικρές μεταβολές των ασκήσεων ανάλογα τις επιδόσεις.

Α) Στίβος: Επιτυγχάνεται αύξηση της κυκλοφορίας στα αγγεία και καλύτερη οξυγόνωση των μυών. Επίσης συνηθίζει τον μυ να εργάζεται κάτω από συνθήκες έλλειψης οξυγόνου και με μια αυξημένη περιεκτικότητα γαλακτικού οξέος.

Β) Πισίνα: Στατική άπνοια: Σκοπός της στατικής άπνοιας είναι να αυξήσει την διάρκεια και τον αριθμό των απνοιών, ευνοούν δε και την δυνατότητα συγκέντρωσης του αθλητή.

- Δυναμική άπνοια: Σκοπός είναι η βελτίωση της δυνατότητας και της αντοχής σε κατάσταση άπνοιας. Αν η προπόνηση εκτελείται με αποτελεσματικό τρόπο, με σοβαρότητα και ακολουθώντας το πρόγραμμα χωρίς διαφοροποιήσεις, ο καρδιακός ρυθμός ανάμεσα στις άπνοιες πρέπει να πέφτει από προπόνηση σε προπόνηση.
- Κολύμβηση: Ένας καλός ελεύθερος δύτης πρέπει να είναι και καλός κολυμβητής. Το ελεύθερο και το ύπτιο είναι δύο τρόποι κολύμβησης που αν συνδυασθούν, σε προπόνηση με άπνοια, μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ικανότητα των μυών να εργάζονται κάτω από συνθήκες έλλειψης οξυγόνου αλλά και να βοηθούν στον καλύτερο συγχρονισμό των μελών του σώματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε στιγμές ξεκούρασης αμέσως μετά κάθε προσπάθεια ποτέ ξαπλωμένος, γιατί λόγω οριζόντιας θέσης του σώματος υπάρχει κίνδυνος αιματικής υπερφόρτισης της καρδιάς με αποτέλεσμα πιθανό πνευμονικό οίδημα.

Γ) Θάλασσα: Η προπόνηση στην θάλασσα σκοπό έχει τον έλεγχο της αναπνοής, την βελτίωση των δυνατοτήτων των μυών και του καρδιο-αγγειακού συστήματος. Επίσης διατηρούμε ή αυξάνουμε ορισμένα καθοριστικά προσόντα όπως, η υδροβιότητα και ο εθισμός στο βάθος.

- Τεχνητή κατάδυση: Όσοι ασχολούνται με πρωταθλητισμό ελεύθερης κατάδυσης πρέπει να είναι και καλοί αυτοδύτες. Το αντίθετο μπορεί και να μην ισχύει. Συχνές τεχνικές καταδύσεις τους αυξάνουν την υδροβιότητα και εξοικιώνονται γρηγορότερα με τον βυθό. Πάντα πριν ένα ρεκόρ, τις προηγούμενες ημέρες, κατεβαίνουν με φιάλες, επισκέπτονται τα βάθη που έχουν επιλέξει για ρεκόρ, γνωρίζουν τον βυθό, τον περιβάλλοντα χώρο του και την ημέρα της ελεύθερης κατάδυσης, καταδύονται πλέον σε «γνωστό-οικείο» περιβάλλον.

Δ) Ιδιωτικός χώρος (σπίτι ή αλλού): Βύθιση μόνο του προσώπου σε χώρο με νερό (λεκάνη, νιπτήρας, μπανιέρα, βαθύ πιάτο κ.λ.π.) και άπνοια. Αυξάνει την ικανότητα άπνοιας σε μη προπονημένους κατά 15-20%, σε δε προπονημένους και έμπειρους κατά 30-40% (αντανακλαστικό τριδύμου).

Κατά την διάρκεια των προπονήσεων κρατάμε σημειώσεις με ότι δυνατόν μας προβληματίσει, ακόμα και ασήμαντες λεπτομέρειες, καθώς και πίνακα αποτελεσμάτων. Είμαστε πάντα υπό επιτήρηση και ποτέ μόνοι.

5) Διατροφή: Είναι βασισμένη σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, υδατάνθρακες. Θερμιδομέτρηση και υπολογισμός του οργανισμού σε λήψη κρέατος, όσπρίων, φρούτων, λαχανικών, ζυμαρικών, γλυκών. Λίγα λιπαρά. Λήψη χαπιών, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και παγωμένου νερού ή αναψυκτικών απαγορεύονται αυστηρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: