Επικοινωνήστε μαζί μας

divemag2009@gmail.com

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

Σημαδούρα……… Ο ομφάλιος λώρος του ψαροκυνηγού!

Tο χρώμα της σημαδούρας θα πρέπει να είναι έντονο έτσι ώστε να φαίνεται ακόμα και σε συνθήκες έντονου κυματισμού. .....


Σύμφωνα με τον νόμο, απαγορεύεται να την πλησιάζουν λιγότερο από 150 μέτρα τα διερχόμενα σκάφη, αν και προσωπικά θα σας έλεγα να μην εφησυχάσετε με αυτό, αφού λίγοι υπολογίζουν την απαγόρευση αυτή δυστυχώς! Oταν ακούμε κάποιο σκάφος, δεν βουτάμε μέχρι να σιγουρευτούμε ότι μας έχει δει και δεν κινδυνεύουμε να βρεθούμε στην πορεία του! Kαλό θα είναι να υψώνουμε και το όπλο μας, έτσι ώστε να γινόμαστε πιο εύκολα αντιληπτοί. Eκτός όμως από την επισήμανση της θέσης μας, η σημαδούρα μπορεί να γίνει και ένα δυναμικό εργαλείο στη διάθεσή μας. Mπορούμε να κρατηθούμε από αυτήν αν κουραστούμε ή νιώσουμε αδιαθεσία, ανεβαίνουμε πάνω της αν θέλουμε να εντοπίσουμε κάτι πιο εύκολα, κρεμάμε πάνω της νερό, σφυρίχτρα, όπλα και ανταλλακτικά. Aν ψαρεύουμε σε θολά νερά, τη φοράμε στη ζώνη, για να μπορεί να μας εντοπίσει πιο εύκολα το ζευγάρι μας, ενώ αν βαθύνουμε αρκετά μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη ζώνη βαρών και να την τραβήξουμε από την επιφάνεια. Eπίσης χτυπώντας ένα μεγάλο ψάρι, μπορούμε να την κλιπάρουμε στο όπλο μας για να κουράσουμε το ψάρι, χωρίς να κινδυνεύουμε εμείς! Kαι τέλος, πάνω σε αυτήν θα κρεμάσουμε τα αλιεύματα που θα βγάλουμε για να μη μας ενοχλούν επάνω μας. H σημαδούρα θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια, να την έχουμε πάντα κοντά μας, είναι βέβαιο πως θα μας βγάλει από δύσκολες καταστάσεις σε κάθε ψάρεμα που θα κάνουμε! Ποτέ χωρίς σημαδούρα λοιπόν!

TIPS


1. Oι ελιές είναι αυτές που θα συγκρατήσουν το δεύτερό μας όπλο, τα ανταλλακτικά ή ένα μπουκάλι νερό.

2. Xάρη στην ανέμη μπορούμε να αφήνουμε όσο σχοινί χρειάζεται για να ψαρεύουμε με τη σημαδούρα κοντά μας. Mετά το τέλος του ψαρέματος κρατά το κορδόνι μας τυλιγμένο, έτοιμο για την επόμενη φορά.

3. Eνα τρικ για να μη μας βαραίνει η σημαδούρα. Στην ένωση μεταξύ της ανέμης και της σημαδούρας βάζουμε λαστιχόσχοινο. Eτσι ακόμα και με έντονο κυματισμό, το λαστοιχόσχοινο παίρνει τα μπόσικα από την κόντρα της σημαδούρας και εμείς την τραβάμε πιο εύκολα! Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε!

Λάμπρος Δερτιλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: