Επικοινωνήστε μαζί μας

divemag2009@gmail.com

Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

8 μυστικά για βαθύ ψάρεμα


Όλοι έχουμε ένα τόπο που έχει στοιχειώσει τα όνειρα μας με τα ψάρια του, ένα τόπο λίγο βαθύτερο από ότι θα θέλαμε.
Αν ήρθε η ώρα να τον επισκεφτούμε ξανά αυτή τη φορά θα πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι από κάθε άλλη φορά έχοντας υπόψη μας 8 μικρά μυστικά……Ζευγάρι
Η παρουσία του ζευγαριού δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας. Η σωστή του συμπεριφορά και η μεταξύ μας χημεία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις επιδόσεις μας. Αν αισθανόμαστε ανταγωνιστικά απέναντι στο ζευγάρι μας ή αν πάλι νιώθουμε ότι περνάμε εξετάσεις σε κάθε βουτιά, δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε να βουτήξουμε όπως πρέπει. Αν πάλι κάθε δεύτερη βουτιά τον χάνουμε και αναγκαζόμαστε να φωνάζουμε για να έρθει να μας προσέχει, λογικό είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε. Το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουμε όταν εμπιστευόμαστε το ζευγάρι μας, είναι μάλλον το ισχυρότερο αναβολικό για την άπνοια και ο ευκολότερος τρόπος για να βουτήξουμε βαθύτερα. Το ζευγάρι εκτός από την ψυχολογία μας μπορεί να βοηθήσει και σε πιο πρακτικά θέματα. Θα πάρει το όπλο από το χέρι μας στην ανάδυση όταν χτυπήσουμε κάποιο ψάρι. Θα μας κρατήσει στην επιφάνεια όσο χαλαρώνουμε και έχει ρεύμα. Ακόμα μπορεί να μας σπρώξει λίγο στα πρώτα μέτρα της κατάδυσης για να εξοικονομήσουμε λίγο οξυγόνο.

Διατροφή
Το ψαροτούφεκο είναι η δεύτερη πιο ενεργοβόρα αθλητική δραστηριότητα. Η πρώτη είναι το γιγαντιαίο σλάλομ στο αλπικό σκι που όμως κρατάει περίπου 2 λεπτά. Οπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες ανάγκες σε θερμίδες όταν ψαρεύουμε και ακόμα περισσότερες όταν αποφασίσουμε να βουτήξουμε βαθύτερα. Από την άλλη, όσο πιο νηστικοί είμαστε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι άπνοιές μας. Πώς θα καταφέρουμε να έχουμε δυνάμεις με άδειο στομάχι; Ενα καλό τρικ είναι να φάμε μακαρόνια την προηγούμενη (απλά και ελαφριά, όχι παστίτσιο) και το πρωί να πιούμε έναν χυμό ουδέτερο (ροδάκινο ή μήλο) γιατί οι όξινοι χυμοί όπως η πορτοκαλάδα, θα μας φέρουν ξινίλες. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε ενέργεια για κανένα δίωρο και άδειο στομάχι. Μετά από τις δυο ώρες θα χρειαστεί να πιούμε κάποιον αραιωμένο χυμό ή κάποιον υποτονικό ηλεκτρολύτη. Εκτός από το ενεργειακό θέμα, η διατροφή μάς ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο και κατ’ επέκταση την άπνοιά μας. Σωστή διατροφή λοιπόν σημαίνει και μεγαλύτερη άπνοια.

Διατάσεις
Πολύ μεγάλο ρόλο στο πόσο έντονα νιώθουμε την ανάγκη για αναπνοή παίζει η πίεση. Πολλές φορές αρκεί να βουτήξουμε λίγο βαθύτερα και οι χρόνοι της βουτιάς μας μειώνονται δυσανάλογα πολύ. Αυτό συμβαίνει γιατί πιέζεται ο θώρακας και ο λαιμός και ενεργοποιούν το αίσθημα για αναπνοή. Αν αφιερώσουμε λίγο χρόνο πριν μπούμε στο νερό για να κάνουμε λίγες διατάσεις στους μυς γύρω από τον θώρακα, θα έχουμε πολλαπλά οφέλη. Πρώτον, οι αναπνευστικές κινήσεις θα γίνονται πιο εύκολα και θα χαλαρώνουμε καλύτερα. Δεύτερον, θα μπορέσουμε να πάρουμε περισσότερο αέρα πριν τη βουτιά έχοντας έτσι μεγαλύτερη άνεση στις εξισώσεις. Τρίτον και βασικότερο η μεγαλύτερη ελαστικότητα του θώρακα θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό τη δυσφορία όταν βρισκόμαστε σε βάθος. Μειωμένη δυσφορία σημαίνει καλύτερη χαλάρωση και μικρότερη κατανάλωση οξυγόνου.

Ύπνος
Ένα ακόμα καλό ντοπάρισμα για μεγάλες άπνοιες είναι ο ύπνος και γενικότερα η ξεκούραση. Όσοι έχετε δοκιμάσει να βουτήξετε πολύ πρωί θα έχετε προσέξει ότι οι βουτιές δεν βγαίνουν πολύ άνετα. Ειδικά αν μιλάμε για βαθύ ψάρεμα, όσο πιο πολύ κοιμηθούμε τόσο καλύτερα. Δοκιμάστε μία μέρα να ξανακοιμηθείτε μετά το πρωινό. Θα με θυμηθείτε.

Συνθήκες
Ακόμα και αν βρισκόμαστε σε τέλεια κατάσταση, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις συνθήκες που επικρατούν στη θάλασσα. Ο κυματισμός, η θολούρα, αλλά κυρίως τα ρεύματα, είναι παράγοντες που μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τις επιδόσεις μας. Αντίθετα πολύ καλές συνθήκες μπορούν εύκολα να μας «παρασύρουν» σε νέα ρεκόρ. Καλό είναι λοιπόν να εκτιμούμε τις συνθήκες που επικρατούν γύρω μας και ανάλογα να προγραμματίζουμε τις βουτιές μας.

Μουλινέ
Βαθύ ψάρεμα και μουλινέ είναι δύο αλληλένδετα πράγματα. Ακόμα και αν το ψάρι που χτυπήσαμε είναι μικρό, ακόμα και αν αισθανόμαστε πολύ άνετοι, η χρήση του μουλινέ είναι απόλυτα ενδεδειγμένη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κουραζόμαστε άδικα και να ξοδεύουμε οξυγόνο άδικα. Οταν χτυπήσουμε ένα ψάρι βαθιά, πάντα χρησιμοποιούμε το μουλινέ στην ανάδυση. Τα κριτήρια της επιλογής ενός μουλινέ για χρήση σε βαθιές βουτιές είναι δύο: να έχει αρκετό σχοινί για να φτάσουμε στην επιφάνεια και να ξετυλίγεται με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια. Οσο πιο χαλαρά ρολάρει το μουλινέ τόσο λιγότερο οξυγόνο χρησιμοποιούμε στην ανάδυση. Καλό θα είναι να είμαστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο λειτουργίας του φρένου και η απελευθέρωση, αν δεν γίνεται αυτόματα, να γίνεται με μηχανικές κινήσεις.

Πλευστότητα
Αναγκαστικά εδώ θα πρέπει να μειώσουμε τα κιλά στη ζώνη μας. Οσο πιο βαθιά βρισκόμαστε, τόσο μεγαλώνει η κατανάλωση. Αν λοιπόν πρέπει να «σηκώσουμε» πολλά κιλά από τον βυθό στα βαθιά, θα μας κοστίσει πολύ σε οξυγόνο. Είναι καλύτερα λοιπόν να καταβάλουμε λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια στην αρχή της βουτιάς που λόγω βάθους οι καταναλώσεις είναι μικρότερες, παρά το αντίθετο. Αν τώρα η εκκίνηση με τα λιγότερα κιλά μάς δυσκολεύει πολύ, μπορεί πάντα το ζευγάρι μας με μια σπρωξιά να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα 5 πρώτα δύσκολα μέτρα.


Προπόνηση στο σχοινί
Πολύ σημαντικό κομμάτι στο βαθύ ψάρεμα είναι η εμπειρία και η εξοικείωση με το βάθος. Μία πολύ καλή λύση είναι η προπόνηση στο σχοινί. Οταν βουτάμε χωρίς όπλο και με τη «βοήθεια» του σχοινιού τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Μπορούμε να φτάσουμε σε βάθη που ψαρευτικά θα ήταν μακριά από τις δυνατότητές μας. Oπως, για παράδειγμα, αν πάμε την Τετάρτη το απόγευμα με την παρέα μας και κάνουμε 4-5 βουτιές (δεν χρειάζονται παραπάνω) λίγο βαθύτερα από τα βάθη που συνήθως κινούμαστε, το Σαββατοκύριακο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Κι αυτό γιατί πρώτον, κάναμε μία πολύ καλή προπόνηση και δεύτερον, γιατί κινούμαστε σε βάθη μικρότερα από αυτά που βουτούσαμε την Τετάρτη. Εξάλλου η επαφή με το νερό πάντα κάνει καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: