Επικοινωνήστε μαζί μας

divemag2009@gmail.com

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

Συναγρίδες...


Όταν ένα ψάρι είναι ταυτόχρονα επιθετικό αλλά και επιφυλακτικό, κυριαρχικό αλλά και φοβητσιάρικο, περίεργο αλλά και μετρημένο, τότε μάλλον μιλάμε για ξεδοντιάρα. Και δεν αναφέρομαι στα μικρά ψάρια μέχρι 1+ κιλό, αλλά στις μεγαλύτερες του είδους που λίγο ή πολύ έχουν σπάσει τα νεύρα όλων μας κατά καιρούς.

Δεν ζητάω πολλά. Βάθη, μορφολογία βυθού, προσέγγιση πόστου, μορφολογία πόστου, τρόπος κάλυψης, κινήσεις, κόλπα και ότι άλλο μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός mini manual για το κυνήγι της συναγρίδας.

Συναγρίδα!!!! Το πιο εύκολο ψάρι για να πιαστεί από ψαροτουφεκά. Όταν απλά θέλει να αυτοκτονήσει!!!

Όταν όμως δεν θέλει;;;;................

Η πρώτη απόφαση που θα πρέπει να πάρει κάποιος που θα κυνηγήσει αυτό το εξαίσιο θήραμα είναι η εξής: Πάω μόνο για συναγρίδες!!

Η τεχνική :

Η τεχνική είναι κατά βάση το καρτέρι με όποιες παραλλαγές μπορεί να έχει. Συρτό, στατικό κ.ο.κ.
Στο στατικό καρτέρι παίζει ίσως το πιο σημαντικό ρόλο το πόστο.
Για να βρεθεί αυτό το πόστο η πιο εύκολη λύση είναι.......... να μας το πει κάποιος. Η άλλη λύση και η δύσκολη είναι να το βρούμε εμείς μέσα από την παρατήρηση.
Θα πρέπει να παρατηρήσουμε πώς κινούνται τα ψάρια την διαδρομή δηλαδή που κάνουνε σε έναν τόπο. Συνήθως είναι η ίδια διαδρομή διότι η συναγρίδα τα έχει όλα υπολογισμένα: από που θα επιτεθεί , πώς θα πλησιάσει πιο εύκολα και αθέατη τα μικρόψαρα , ΠΡΟΣΟΧΗ πώς θα μπορέσει να διαφύγει γρήγορα σε περίπτωση απειλής*.
Αφού λοιπόν κάνουμε διάφορα άκαρπα καρτέρια και έχουμε δυνατό κυνηγετικό ένστικτο και πάνω από όλα υπομονή ίσως να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε ένα τέτοιο πόστο.
Πιστέψτε με ότι στην περίπτωση που βρεθεί το καρτέρι θα είναι ακαταμάχητο και σχεδόν πάντα θα αποδίδει.
Ένα τέτοιο πόστο θα μπορούσε να είναι από 2-3μ (συνήθως χειμερινούς μήνες)εώς και ........

Το πόστο :

Το πόστο για συναγρίδες χαρακτηρίζεται από την τέλεια απόκρυψη και όταν μιλάμε για απόκρυψη δεν εννοούμε μόνο το σώμα μας και το όπλο μας αλλά και των συναισθημάτων μας. Η συναγρίδα αντιλαμβάνεται τα πάντα στον χώρο που κινείτε.
Προσοχή λοιπόν στον ενθουσιασμό όταν δούμε ένα μεγάλο ψάρι.
Ανάμεσα από μεγάλα βράχια (ποτέ από πάνω ή στο ίδιο ύψος) , λίγο πριν το κόψιμο της βαθιάς αποχής , μέσα στη φυκιάδα όπου μόνο τα μάτια μας θα πρέπει να ξεπερνάνε το ύψος από τα φύκια , πριν από φρύδια χαμένα στο πουθενά όπου βραχώνουν άλλα ψάρια και συνήθως μαύρα (ροφοί, στείρες, σφυρίδες).

Τα μέρη :
Οι μεσοπέλαγες ξέρες είναι από τα αγαπημένα σημεία (αφθονία τροφής),ύφαλοι, κομμάτια βυθού που αποτελούνται από φύκια με πέτρες ενδιάμεσα, βραχονησίδες, βαθιές αποχές με κατρακύλια και για να μην πούμε και άλλα γενικά παντού μπορούμε να συναντήσουμε αυτά τα ψάρια.

Η βουτιά μας :
Ας υποθέσουμε ότι βρέθηκε ένα τέτοιο πόστο. Θα αναλύσουμε το πώς πλησιάζουμε στο πόστο και κρυβόμαστε.
Η βουτιά μας καθώς θα φύγουμε από την επιφάνεια θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν αθόρυβη. Χαλαρή είσοδος και ήρεμες πεδιλιές οι οποίες και σταματούν κοντά στα 5μ περίπου πριν φτάσουμε στο βυθό.
Ακολουθεί το σβήσιμο μας (free fall) και φτάνουμε στο βυθό!
ΠΟΤΕ ακριβώς πάνω από το πόστο πάντα λίγο πιο πίσω και με μια χεριά ή και παραπάνω φτάνουμε και κρυβόμαστε στο πόστο. Αυτό το κάνουμε διότι τα ψάρια μας αντιλαμβάνονται καθ όλη την διάρκεια της βουτιάς αλλά από την στιγμή που έχουμε παύση των κινήσεων μας κερδίζουμε κάποια μέτρα κάνοντας τα λίγο πιο περίεργα γι αυτό το πράγμα που αλλού το αντιλήφθηκαν και αλλού κατέληξε.
Στην περίπτωση που έρθει κάποιο ψάρι σε βολή και το πάρουμε όλα καλά ανεβαίνουμε στο σκάφος και ειδοποιούμε κάποιον να ανάψει τα κάρβουνα.
Στην περίπτωση όμως που δεν.....θα πρέπει να δώσουμε πολύ βάση στην φάση της ανάδυσης. Είναι προτιμότερο να φύγουμε νωρίτερα θυσιάζοντας κάποια δευτερόλεπτα άπνοιας γυρνώντας το σώμα μας προς την αντίθετη φορά που έρχονται τα ψάρια οπισθοχωρώντας δλδ κάνοντας μερικές χεριές έτσι ώστε να απομακρυνθούμε από το πόστο παρά να περιμένουμε ακόμα λίγο μπας και έρθει ένα ψάρι σε απόσταση βολής κάνοντας μια κάθετη ανάδυση από το πόστο η οποία είναι και καταστροφική.
Ο πανικός είναι σίγουρος για όλο το κοπάδι και πολύ πιθανόν να μην το ξαναδούμε.
Έτσι δίνουμε στο ζευγάρι μας την ευκαιρία για βολή διότι το κοπάδι έχει παραμείνει ήρεμο.

Όταν υπάρχει ρεύμα:
Πάντα το ρεύμα στην πλάτη μας (να δυσκολευτεί το ψάρι) ή συνήθως και προσωπική μου άποψη με γωνία προς το ρεύμα και αυτό γιατί!
*Γιατί η γωνία αποφυγής του ψαριού είναι μικρότερη απ ότι όταν είναι τελείως κόντρα. Τα ψάρια διαλέγουν αυτόν τον τρόπο κυνηγιού γιατί είναι πιο δυνατά και γρήγορα απ ότι τα μικρόψαρα.

Θερμοκλινές :
Θερμοκλινές είναι το σημείο μέσα στη θάλασσα (το βάθος δλδ) όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Μερικές φορές αυτό το βλέπουμε σαν να γυαλίζει κάπως το νερό ότι το αισθανόμαστε είναι το μόνο σίγουρο.
Όπως το αισθανόμαστε λοιπόν εμείς έτσι και οι συναγρίδες και δεν αρέσκονται ούτε να κυνηγάνε αλλά ούτε και να βρίσκονται κάτω (πιο βαθιά δλδ) απο αυτό.
Είναι τελείως άσκοπο να κάνουμε καρτέρια κάτω από το βάθος που βρίσκεται το θερμοκλινές τα ψάρια όχι μόνο δεν θα μας πλησιάσουν ποτέ αλλά θα κινηθούνε πιο ψηλά από εμάς με αποτέλεσμα να μας βλέπουνε απολύτως καλά.
Αν δούμε μάλιστα εκείνη την ώρα τα ψάρια να βγάζουνε μπουρμπουλήθρες σίγουρα μας κοροϊδεύουνε!!.
Λόγο του ότι τα ψάρια δεν πάνε κάτω από το θερμοκλινές παρά μόνο για να ξεφύγουνε από εμάς επιλέγουμε τα πρώτα μας καρτέρια στις ρηχές ζώνες και σταδιακά βαθαίνουμε.

Οι ώρες:
Καλύτερη ώρα είναι το σούρουπο. Φυσικά και το χάραμα όμως. Τις μέρες που έχει φεγγάρι τα ψάρια ανεβαίνουν στις ξέρες τις απογευματινές ώρες γιατί με την βοήθεια του φεγγαριού κυνηγάνε πιο εύκολα.
Δεν είναι περίεργο σε μέρη όπου κυνηγάνε τέτοια ψάρια τις πρωινές ώρες να μην κυκλοφορεί ούτε ένα.
Βέβαια και μεσημέρι έχουν γίνει ωραίες ντουφεκιές σε μεγάλα ψάρια οπότε...

Το όπλο :

Από 100cm έως και 120cm είναι τα προτεινόμενα όπλα και όχι με πολύ βαριά setup. Η συναγρίδα έχει εκρηκτικότητα οπότε μια βολή πάνω από τα 4μ θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί το πιο πιθανό είναι το ψάρι να προλάβει την βολή και να στρίψει. και ποιος ακούει τα μπινελίκια μετά επάνω.
Γι αυτό 3 λάστιχα,2 με τρελό συντελεστή δύναμης,19άρια κούτσουρα και όπλα στυλ ράμπο καλύτερα για αυτούς που τα χρειάζονται.
Λάστιχα που να έχουν μαλακιά βολή με καλή διάτρηση είναι αυτό που χρειάζεται το όπλο.
Προσωπική άποψη 2χ16άρια όχι πολύ δυνατά σε μανιτσέβελο όπλο είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Η χρήση μιας δίφτερης βέργας είναι επιβεβλημένη γιατί θα συγκρατήσει καλύτερα ένα όχι και τόσο καλά χτυπημένο ψάρι.

Α βάλτε βρε και ένα μουλινέ γιατί ποτέ δεν ξέρεις

Tricks & tips!
Όταν είμαστε στο καρτέρι και τα ψάρια δεν έρχονται ένα ξυσιματάκι στον βράχο θα τα χαλαρώσει.
Επίσης μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνική του χταποδιού. Αφού πρώτα έχουμε καταδυθεί χωρίς να φαίνεται ο αναπνευστήρας μας. Κάποιοι τον βγάζουνε τελείως και τον κρατάει το ζευγάρι τους.
Η τεχνική είναι να φαίνεται μόνο το κεφάλι μας το οποίο το ανεβοκατεβάζουμε μια το κρύβουμε και μια το ξανά εμφανίζουμε. Όταν το κρύβουμε εννοείτε οτι δεν έχουμε και εμείς στιγμιαία οπτική επαφή με τα ψάρια.

Θερμά ευχαριστώ στον Θανάση στο Νίκο και στο Δημήτρη από το deeper club

Δεν υπάρχουν σχόλια: