Επικοινωνήστε μαζί μας

divemag2009@gmail.com

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

Ψάρι στα Κάρβουνα με Σάλτσα Μέντας και Μανταρινιού


Τα ψάρια είναι πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών της ίδιας ποιότητας με το κρέας. Η περιεκτικότητα τους σε λίπος διαφέρει πολύ από γένος σε γένος. Έτσι ο βακαλάος και η γλώσσα έχουν λίπος 1-2% ενώ η ρέγκα, η πέστροφα κ.α. έχουν 10-20%.Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, γαύρος, σκουμπρί, κολιός κ.α.) το δε λάδι των ψαριών αυτών (π.χ. μουρουνέλαιο ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συμπυκνωμένο συμπλήρωμα βιταμινών.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το λίπος των ψαριών είναι ωφέλιμο  γιατί παρέχει στον οργανισμό τα Ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα καθώς ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα συνθέσει γι αυτό και πρέπει να τα παίρνει με τη διατροφή του. Ακόμη, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και την θρόμβωση, συντελούν στην μείωση της ιδιοπαθούς υπέρτασης και έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις.
Αυτή τη φορά το ψάρι μας θα είναι ψητό. Λοιπόν είμαστε έτοιμοι για μία ακόμα συνταγή?


Υλικά:
1 κιλό φιλέτο Πέρκας (ή οποιουδήποτε άλλου ψαριού προτιμάτε)
1/4 φλιτζανιού βούτυρο, λιωμένο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι


Σάλτσα μέντας και μανταρινιού:
1/3 φλιτζανιού φρέσκα μανταρίνια, κομμένα σε μικρούς κύβους
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο γλυκό πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα πράσινα κρεμμύδια

Χυμό ενός λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ανακατέψτε μαζί όλα τα υλικά για την σάλτσα σε ένα μπολ, σκεπάστε και κρατήστε στην άκρη μέχρι να την χρειαστείτε. Ετοιμάστε τα κάρβουνα σε μέτρια φωτιά και λαδώστε λίγο την σχάρα που θα χρησιμοποιήσετε.
Τακτοποιήστε τα φιλέτα σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ανακατέψτε σε ένα άλλο μπολ το βούτυρο, τον χυμό λεμονιού, την πάπρικα, και το μαύρο πιπέρι. Αλείψτε με το μίγμα αυτό τα φιλέτα ψαριού. Ψήστε τα φιλέτα πάνω στο προθερμασμένο γκριλ για 8-10 λεπτά, γυρίζοντας μία φορά.
Σερβίρετε το κάθε φιλέτο με γενναιόδωρη δόση από την σάλτσα μέντας και μανταρινιού που ετοιμάσαμε από πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: