Επικοινωνήστε μαζί μας

divemag2009@gmail.com

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

Ρηχό καρτέρι: Ήρθε η εποχή του!


Η προσαρμογή του ανθρώπου στις εκάστοτε συνθήκες ήταν ανέκαθεν ένα θετικό στοιχείο. Έτσι και στο υποβρύχιο κυνήγι ο ψαροκυνηγός θα αναγκαστεί να αλλάξει την τεχνική του, ανάλογα με το θήραμα που έχει απέναντί του.

Τα πιο κλασικά ψάρια που θα κυνηγήσουμε αυτή την περίοδο είναι οι σαργοί, τα λαβράκια, οι κέφαλοι, οι σάλπες, τα μελανούρια και γενικώς τα αφρόψαρα. Δεν αποκλείονται βέβαια και οι συναντήσεις με μεγαλύτερα θηράματα όπως τα γοφάρια, οι λίτσες και οι κυνηγοί που συνηθίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στη ρηχή ζώνη αυτή την περίοδο.

Τα μακριά όπλα και οι στολές των τριών χιλιοστών θα μπουν στην ντουλάπα και τη θέση τους θα πάρουν τα νεοπρέν μεγαλύτερου πάχους και τα κοντά όπλα.
Ο  εξοπλισμός μας θα αλλάξει και αυτός με τη σειρά του. Tα μακριά όπλα και οι στολές των τριών χιλιοστών θα μπουν στην ντουλάπα και τη θέση τους θα πάρουν τα νεοπρέν μεγαλύτερου πάχους και τα κοντά όπλα. Tα βάρη μας θα αυξηθούν και αυτά για να μας εξασφαλίσουν την εύκολη παραμονή μας στα ρηχά όπου και η άνωση είναι αυξημένη. Kαλό θα είναι επίσης να χρησιμοποιήσουμε και γιλέκο πλάτης, στο οποίο θα είναι τοποθετημένα βαρίδια. Mε αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε καλύτερο μοίρασμα των ερμάτων στο σώμα μας και δεν επιβαρύνουμε τη μέση μας.
Στα πολύ ρηχά καρτέρια, χρήσιμα θα φανούν και τα βάρη των ποδιών, τα οποία εμποδίζουν τα πέδιλά μας να αιωρούνται προδίδοντας έτσι τη θέση μας.
Οπλα μικρά και μεσαία
Τα όπλα που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι ένα όπλο 90 εκατοστών, που η πολυχρηστικότητά του θα μας εξυπηρετήσει στα καρτέρια μας, αφού μας δίνει τη δυνατότητα και για πιο μακρινές βολές, καθώς και ένα κοντό όπλο των 75 ή 60 εκατοστών, στην περίπτωση που ψαρεύουμε σε θολά νερά ή σε δύσκολα θαλάμια. H τοποθέτηση του μουλινέ σε αυτά τα όπλα δεν κρίνεται απαραίτητη, γιατί τα θηράματα που κυνηγάμε είναι συνήθως μικρού μεγέθους και αποτελεί καθαρά προσωπική επιλογή μας αν το θέλουμε πάνω στο όπλο μας ή όχι.
Kαλά ακονισμένη βέργα 6,5 χιλιοστών, μικρό φτεράκι και ρακετόνημα για γρήγορες βολές, μαζί με ένα ζευγάρι δυνατά λάστιχα, είναι το σύνηθες στήσιμο για το χειμωνιάτικο όπλο.
Kάτι τελευταίο που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι τα πέδιλά μας. Eπειδή λοιπόν στο ρηχό καρτέρι ερχόμαστε σε συχνή επαφή με τα βράχια και ψαρεύουμε πολλές φορές εκεί που σκάει το κύμα, καλό θα είναι να αντικαταστήσουμε τα ακριβά κάρμπον πέδιλά μας με πλαστικά, που η αντοχή τους στη σκληρή χρήση είναι σαφώς μεγαλύτερη. Kάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και με τις λείες-ξυρισμένες στολές που στο θέμα αντοχής μειονεκτούν απέναντι σε αυτές με φόδρα εξωτερικά.
Oπλιστείτε λοιπόν με υπομονή και κάντε τη βολή στο μεγάλο λαβράκι που θα έρθει στο καρτέρι σας. Kαλές βουτιές.
Kείμενο-Φωτογραφίες Xρήστος Γιαννέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: