Επικοινωνήστε μαζί μας

divemag2009@gmail.com

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Ο μυστικός συνδυασμός


Σκοπός μας δεν είναι να αναλύσουμε τα στάδια εξέλιξης ενός ψαροκυνηγού ούτε να προτείνουμε και να εξηγήσουμε τι είδους εξοπλισμό χρειάζεται σε καθένα από αυτά.
Σκοπός μας είναι να μεταδώσουμε το μήνυμα, κυρίως στον νέο υποβρύχιο κυνηγό, πως η φράση «εμπειρία και εξοπλισμός» είναι το «μυστικό» που θα του προσφέρει επιτυχίες και ασφάλεια στις ψαρευτικές του εξορμήσεις.


H εμπειρία είναι αυτή που αποκτάται πιο δύσκολα από καθετί άλλο και σίγουρα είναι κάτι που δεν διδάσκεται. Θα έρθει μέσα από τα χρόνια και τις ατελείωτες ώρες στο νερό, καθώς και από τις καταστάσεις που θα αντιμετωπίσετε ψαρεύοντας. Eίναι ο πρώτος παράγοντας που θα καθορίσει τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες σας και που θα σας βοηθήσει να γλιτώσετε από ένα δύσκολο περιστατικό που μπορεί να σας τύχει. Tο καλύτερο που έχετε να κάνετε για αρχή είναι να πάτε να παρακολουθήσετε ένα σχολείο ελεύθερης κατάδυσης.
Όχι για να αυξήσετε γρήγορα και σε μικρό διάστημα τα μέτρα σας, αλλά για να μάθετε τα στοιχειώδη θέματα όσον αφορά την ασφάλεια στη βουτιά, κάτι το οποίο θα πρέπει να είναι το νούμερο ένα μέλημά σας. Mη βιαστείτε να βουτήξετε βαθύτερα.

Kάντε αυτά που μάθατε και προπονηθείτε μαζί με το ζευγάρι σας. Παρατηρήστε τα ψάρια και τις συνήθειές τους και μελετήστε τη συμπεριφορά τους. Η  γνώση του τόπου και των ψαριών είναι σημαντικό πλεονέκτημα για τον υποβρύχιο κυνηγό. Διαλέξτε την τεχνική που σας αρέσει περισσότερο και κυνηγήστε μόνο με αυτήν. Δεν είναι ανάγκη να μάθετε να ψαρεύετε με όλες τις τεχνικές που υπάρχουν με το που πέσετε στο νερό.
Αν το προσπαθήσετε αυτό το πιο πιθανό είναι να μην έχετε με καμία τεχνική επιτυχία γιατί δεν θα κάνετε καμία σωστά. Η  εξέλιξη, η γνώση και η εμπειρία έρχονται βήμα βήμα και χρόνο με τον χρόνο.
Όταν πλέον αισθανθείτε άνετα με το βάθος και τον τρόπο που ψαρεύετε και το κάνετε με ευκολία, τότε είστε έτοιμοι να περάσετε στο επόμενο στάδιο βελτίωσης των δυνατοτήτων σας πάντα με προσοχή και ασφάλεια.

Προσαρμόστε τον εξοπλισμό
Tο κομμάτι του εξοπλισμού είναι και αυτό ένα σημαντικό θέμα για κάθε υποβρύχιο κυνηγό. Σίγουρα η εμπειρία είναι ο πρωταρχικός παράγοντας, αλλά χωρίς τον σωστό εξοπλισμό δεν κάνουμε τίποτα. Και  όταν λέμε σωστό εξοπλισμό, εννοούμε αυτόν που ταιριάζει στο στάδιο εξέλιξης που διανύουμε. Θα μου πείτε, πώς οι παλιοί ψαράδες βούταγαν με μια απλή μάσκα και ένα υποτυπώδες ψαροτούφεκο και έβγαζαν «τέρατα»; Δυστυχώς, στις μέρες μας τα ψάρια δεν είναι ούτε τόσο ρηχά ούτε το ίδιο εύκολα στη σύλληψη, οπότε και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην εικόνα που παρουσιάζει το σημερινό υποβρύχιο κυνήγι. Και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Προς Θεού, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να βουτάμε ντε και καλά βαθιά για να βρούμε ψάρια, αλλά όπως και να το κάνουμε οι συνθήκες ψαρέματος του τότε με το τώρα έχουν αλλάξει πολύ και ο εξοπλισμός που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα κάνει το ψάρεμά μας όχι μόνο πιο άνετο, αλλά και πιο ασφαλές.
Στις μέρες μας, το να βρούμε τον εξοπλισμό που θέλουμε είναι το πιο εύκολο πράγμα. Μπαίνουμε σε ένα από τα πολλά καταστήματα που υπάρχουν και απλά τον αγοράζουμε. Όμως  όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο εξοπλισμός μας θα πρέπει να είναι συνυφασμένος με την εμπειρία που έχουμε. Τα  μεγάλα πολυλάστιχα όπλα από carbon, όσο εντυπωσιακά και αν είναι δεν θα μας βοηθήσουν στο ψάρεμά μας αν δεν έχουμε την εμπειρία να τα χρησιμοποιήσουμε, μάλλον το αντίθετο. Ούτε  και οι λείες ξυρισμένες στολές που καταστρέφονται εύκολα και χρειάζονται ειδική μεταχείριση θα μας βολέψουν. Τα  πέδιλα από carbon, τις στολές, τα ξύλινα όπλα, ακόμα και τις μάσκες μικρού όγκου, όλα αυτά τα επιλέγουμε για συγκεκριμένους λόγους και συγκεκριμένη χρήση. Tο ότι θεωρούνται τεχνολογικά προηγμένος εξοπλισμός, δεν σημαίνει ότι μας είναι χρήσιμα σε οποιοδήποτε επίπεδο εμπειρίας βρισκόμαστε.

Με  λίγα λόγια, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον εξοπλισμό που μας ταιριάζει στη δεδομένη χρονική στιγμή και όχι αυτόν που είναι εντυπωσιακός μεν, περιττός δε.

Ένας  από τους κορυφαίους υποβρύχιους κυνηγούς έχει πει ότι «ο ψαράς από τα ψάρια του φαίνεται». Κρατήστε  αυτήν τη φράση και θυμηθείτε ότι το ψαροτούφεκο είναι κάτι που θα πρέπει να μας εκφράζει και να μας ευχαριστεί και όχι να μας πιέζει.
Μεγαλώστε την εμπειρία σας μέρα με τη μέρα, επιλέξτε τον σωστό εξοπλισμό και τα «τρόπαια» θα έρθουν.

Xρήστος Γιαννέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: