Επικοινωνήστε μαζί μας

divemag2009@gmail.com

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

GPS: Ασφαλής πλεύση με την βοήθεια της τεχνολογίας


Το GPS αποτελεί το πλέον απαραίτητο ναυτιλιακό όργανο. Δημιούργημα της τεχνολογίας προσφέρει ένα πλήθος πληροφοριών, με σημαντικότερο το γεωγραφικό στίγμα σε τρεις διαστάσεις (x, y, z). 

Tο παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης βασίζεται σε ένα πλέγμα εικοσιτεσσάρων δορυφόρων. Οι δορυφόροι αυτοί δεν είναι γεωστατικοί (δηλαδή δεν βρίσκονται διαρκώς πάνω από το ίδιο σημείο) και καλύπτουν όλη την επιφάνεια της γης. Όταν ένας επίγειος δέκτης GPS επιθυμεί να βρει το γεωγραφικό στίγμα του, δέχεται σήμα από τους δορυφόρους και στη συνέχεια η συσκευή υπολογίζει τις συντεταγμένες. Είναι ευνόητο πως όσοι περισσότεροι δορυφόροι συνεργαστούν μεταξύ τους για την εύρεση του στίγματος, τόσο μεγαλύτερης ακριβείας μέτρηση θα δοθεί. Πέρα από το στίγμα, το GPS παρέχει ένα πλήθος σημαντικών πληροφοριών, όπως για παράδειγμα την ταχύτητα ενός σκάφους, το υψόμετρό του ως προς την επιφάνεια της θάλασσας και σε συνδυασμό με software χαρτογράφησης, πληροφορίες για κοντινά σημεία ενδιαφέροντος.

Όταν ένα GPS τεθεί σε λειτουργία, αρχίζει αυτόματα την ανίχνευση των δορυφόρων. Μόλις εντοπίσει και "κλειδώσει" το σήμα από τρεις τουλάχιστον δορυφόρους, έχει τις ελάχιστες πληροφορίες που χρειάζεται για να υπολογίσει το στίγμα. Μόλις έρθει σε επαφή και με τέταρτο δορυφόρο, είναι σε θέση να υπολογίσει το υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας. Από τη στιγμή αυτή και μετά τα παρεχόμενα στοιχεία είναι μεγάλης ακρίβειας, η οποία αυξάνεται όσο αυξάνεται αντίστοιχα ο επιπλέον αριθμός δορυφόρων που συνεχίζει να λαμβάνει, καθώς και η ισχύς του σήματος του κάθε δορυφόρου. 

To σύστημα GPS επιτρέπει τον προσδιορισμό της θέσης σημείων παγκόσμια, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και κάτω υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Η ακρίβεια που παρέχεται από το GPS είναι καλύτερη από αυτή των ναυτικών χαρτών. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι είναι χρησιμότερο και ακριβέστερο για την εισαγωγή σε έναν ηλεκτρονικό χάρτη πλοήγησης, συνδυάζοντας την ναυτική με την υδρογραφική πληροφορία για την απεικόνιση στον ψηφιακό χάρτη. Παρέχει παράλληλα ένα πλήρες σύστημα πλοήγησης και προειδοποίησης, απεικονίζοντας την θέση του σκάφους προκειμένου της ασφαλούς πλοήγησής του, με ακουστικά και οπτικά σήματα προειδοποίησης στην περίπτωση που το σκάφος ξεφύγει της πορείας του, είτε όταν περνά από αβαθή νερά ή εάν επίκειται σύγκρουση με άλλα αντικείμενα των οποίων το στίγμα είναι προσδιορισμένο. 


Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό των συσκευών GPS που τις καθιστούν πολύ χρήσιμες, είναι ότι μπορούν να αποθηκεύσουν τις συντεταγμένες διάφορων θέσεων (oι περισσότερες συσκευές διαθέτουν μνήμη για την αποθήκευση τουλάχιστον 500 σημείων). Έτσι μπορεί να αποθηκευτεί στην μνήμη του ένα σημείο και το GPS να κατευθύνει εκεί το σκάφος. Στην περίπτωση που δεν έχουμε αποθηκευμένο στην μνήμη του το σημείο στο οποίο θέλουμε να μεταβούμε, μπορούμε να υπολογίσουμε τις συντεταγμένες του σημείου από κάποιο χάρτη και να τις πληκτρολογήσουμε στο GPS.


Γνωρίζοντας η συσκευή την θέση ενός σκάφους και το σημείο προορισμού του, μπορεί να υπολογίσει την απόσταση. Ακόμα μπορεί να υπολογίσει το αζιμούθιο της κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθηθεί. Φυσικά, το GPS μπορεί να δείξει στον χρήστη την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει, ενώ σε περίπτωση απόκλισης από την πορεία, το GPS είναι σε θέση να επαναπροσδιορίζει το αζιμούθιο.


Κατασκευαστικά, τα GPS που προορίζονται για ναυτική χρήση αποτελούν πολύ γερές κατασκευές, για τον απλούστατο λόγο ότι υπόκεινται σε σκληρές συνθήκες, όπως η υγρασία ή η προσπίπτουσα σε αυτά ηλιακή ακτινοβολία. Ένα ναυτικό GPS οφείλει επίσης να είναι στεγανό και να έχει αντοχή στις κρούσεις.
 

Οι συσκευές GPS ποικίλουν σε μέγεθος και σχήμα. Τα μικρού μεγέθους διαθέτουν μέγεθος περίπου όσο αυτό ενός κινητού τηλεφώνου και βάρος περίπου 150 γραμμάρια. Οι εν λόγω συσκευές είναι φορητές, διαθέτουν συνήθως θύρα USB, ενώ μπορούν να τροφοδοτηθούν με χρήση ειδικού καλωδίου από το ηλεκτρικό σύστημα. Προσφέρονται επίσης και σταθερές συσκευές των οποίων η οθόνη ξεκινάει συνήθως από τις τέσσερις ίντσες φθάνοντας μέχρι τις 15 ίντσες ενώ μπορεί να είναι και με τεχνολογία αφής.


Σχετικά με τις δυνατότητές τους αυτές είναι πολλές ενώ από αυτές εξαρτάται και η τιμή. Στο εμπόριο προσφέρονται συσκευές που ξεκινούν περίπου από τα 100 ευρώ και μπορούν να παρέχουν ορισμένες βασικές και χρήσιμες πληροφορίες. Από εκεί και πέρα, η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιπλέον δυνατότητες και το μέγεθος της οθόνης καθώς και εάν αυτή είναι έγχρωμη η ασπρόμαυρη. Aλλοι λόγοι που συντελούν στο κόστος έχουν να κάνουν με την διάρκεια ζωής των μπαταριών καθώς από ορισμένες λειτουργικές δυνατότητες, όπως την απεικόνιση ηλεκτρονικής πυξίδας, τα στίγματα που μπορούν να αποθηκευτούν και εάν μπορεί η συσκευή να δεχτεί αναλυτικούς ναυτικούς χάρτες στους οποίους απεικονίζονται ξέρες, λιμάνια, ναυάγια, κλ.π. Η τιμή επίσης εξαρτάται και από το πλήθος των παράπλευρων πληροφοριών που μπορούν να δοθούν όπως η δυνατότητα αποθήκευσης των ψαρότοπων, η αποθήκευση της αρχικής θέσης του σκάφους ώστε η συσκευή να παρέχει πληροφορίες όπως την πορεία, την ταχύτητα και την απόσταση μέχρι τον προορισμό. Μια πλήρης συσκευή που περιέχει όλες τις παραπάνω δυνατότητες μπορεί να φθάσει τα 600 ευρώ. Προσφέρονται επίσης συσκευές μεγαλύτερης αξίας που φθάνουν ή ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ με μεγάλες οθόνες Touchscreen, δυνατότητα τρισδιάστατης οπτικής του χάρτη και κ.ά.

Καλό θα είναι πριν την αγορά να αναλογισθεί ο χρήστης την συχνότητα χρήσης του και το είδος των πληροφοριών που χρειάζεται. Έτσι είναι σε θέση να προσδιορίσει την κατάλληλη συσκευή χωρίς να προβεί σε υπερβολές οι οποίες ανεβάζουν το κόστος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: