Επικοινωνήστε μαζί μας

divemag2009@gmail.com

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Τουριστικά έσοδα από... το βυθό της θάλασσας


Στην... ανάδυση εκατομμυρίων ευρώ μέσα από τον καταδυτικό τουρισμό επενδύει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν προγράμματα που θα ενισχύουν τα θαλάσσια σπορ, ανάμεσα τους και οι καταδύσεις, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού- Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «βιοποικιλότητα και καταδυτικός τουρισμός στις ελληνικές θάλασσες».
 
Οι καταδύσεις μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τα τουριστικά έσοδα της χώρας, καθώς ο αριθμός των ευρωπαίων αυτοδυτών σύμφωνα με την European Recreational Scuba Training Council (στοιχεία 2007) έχει κάθε χρόνο αυξητική τάση, ξεπερνώντας ήδη τον αριθμό των 3,5 εκατομμυρίων, από τους οποίους εκτιμάται ότι το 70% επιλέγει Μεσογειακούς προορισμούς.

Ταυτοχρόνως η ενασχόληση με τις καταδύσεις απευθύνεται σε ένα σχετικώς εύρωστο οικονομικό κοινό. Η ετήσια δαπάνη υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, καθώς περισσότεροι από 800 χιλιάδες ευρωπαίοι αυτοδύτες πραγματοποιούν ένα ταξίδι με 7 έως 10 διανυκτερεύσεις κάθε χρόνο. Επιπλέον εκτιμάται ότι δαπανούν στο ταξίδι αυτό περισσότερα από 400 ευρώ την ημέρα.

Στόχος τώρα του υπουργείου είναι να συμπεριλάβει προγράμματα για τις καταδύσεις στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ Νικητιάδης, για την εξειδίκευση των μέτρων και των δράσεων που θα αναληφθούν, εντός του Δεκεμβρίου θα συγκληθεί κοινή συνάντηση όλων των εμπλεκομένων με την κατάδυση φορέων, των εκπροσώπων του τουρισμού και της αυτοδιοίκησης, με τους οποίους ήδη μεμονωμένα έχουν γίνει συναντήσεις με το γραφείο του, προκειμένου να συζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού και ειδικότερα των καταδυτικών πάρκων.

Η Ελλάδα διαθέτει το «πακέτο» για να γίνει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής διεθνής καταδυτικός προορισμός, αφού διαθέτει τεράστια ακτογραμμή, χιλιάδες νησιά, βραχονησίδες και υφάλους εξαιρετικά ενδιαφέροντα υποβρύχια τοπία, θερμά και φιλικά νερά όλο το χρόνο, αποτελώντας έναν ελκυστικό καταδυτικό προορισμό.

Όπως είπε ο κ. Νικητιάδης «στην Ελλάδα έχουμε εν ενεργεία περισσότερες από 200 άδειες για καταδυτικά κέντρα-σχολές ενώ υπάρχουν δύο θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, τα θαλάσσια πάρκα Ζακύνθου και Αλοννήσου.

«Επίσης υπάρχουν πολλές περιοχές με ναυάγια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου και νεώτερα, που μπορούν να αναδειχθούν σε επισκέψιμους τόπους για τους αυτοδύτες». Και αναφέρθηκε στα ναυάγια πολεμικών πλοίων στη Λέρο (γνωστό το αντιτορπιλικό ΟΛΓΑ) και, βεβαίως, στην πολυετή ιστορία και παράδοση των Καλύμνιων σφουγγαράδων που είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: