Επικοινωνήστε μαζί μας

divemag2009@gmail.com

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Διατροφική αξία των ψαριών


Τα ψάρια είναι πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών της ίδιας ποιότητας με το κρέας. Η περιεκτικότητα τους σε λίπος διαφέρει πολύ από γένος σε γένος. Έτσι ο βακαλάος και η γλώσσα έχουν λίπος 1-2% ενώ η ρέγκα, η πέστροφα κ.α. έχουν 10-20%.Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, γαύρος, σκουμπρί, κολιός κ.α.) το δε λάδι των ψαριών αυτών (π.χ. μουρουνέλαιο ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συμπυκνωμένο συμπλήρωμα βιταμινών. 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το λίπος των ψαριών είναι ωφέλιμο  γιατί παρέχει στον οργανισμό τα Ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα καθώς ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα συνθέσει γι αυτό και πρέπει να τα παίρνει με τη διατροφή του. Ακόμη, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και την θρόμβωση, συντελούν στην μείωση της ιδιοπαθούς υπέρτασης και έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις .

Τα ψάρια περιέχουν επίσης ανόργανα στοιχεία  σε αρκετές ποσότητες συμπεριλαμβανομένου και ιωδίου, όταν μάλιστα καταναλώνονται και τα κόκαλα τους όπως π.χ στις σαρδέλες παρέχονται στον οργανισμό ασβέστιο και φωσφόρος σε μεγάλες ποσότητες. Τα  ψάρια είναι εύπεπτη τροφή και απαραίτητη για τους αναπτυσσόμενους οργανισμούς γιατί η πρωτεΐνη τους έχει σύνθεση ευνοϊκή για την ανάπτυξη. Λόγω της μεγάλης διατροφικής αξίας των ψαριών συστήνεται η κατανάλωση τους να είναι τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα. Ειδικότερα εξαιτίας του ουσιαστικού και θετικού ρόλου των Ω-3 λιπαρών οξέων στην υγεία και την ανάπτυξη του ανθρώπου συστήνεται στο διαιτολόγιο των εγκύων και εκείνων των γυναικών που θηλάζουν να περιλαμβάνεται ψάρι 2-3 φορές την εβδομάδα. 

Tα ψάρια θα πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο φρέσκα. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα που μπορεί να μας βοηθήσουν για να κρίνουμε τη φρεσκότητα των ψαριών  είναι τα εξής :

1.Τα λέπια στα φρέσκα ψάρια φεύγουν δύσκολα, ενώ στα μπαγιάτικα με μεγάλη ευκολία.
2.Το σώμα των φρέσκων ψαριών γυαλίζει και είναι σφριγηλό.
3.Τα μάτια είναι καθαρά και όχι θολά και εξέχουν προς τα έξω.
4.Τα βράγχια είναι κόκκινα.
5.Η  οσμή των ψαριών είναι χαρακτηριστική της θάλασσας και όχι της αποσύνθεσης.
Τέλος ακόμη και τα κατεψυγμένα ψάρια είναι δυνατόν να κρατούν στο μεγαλύτερο βαθμό την ποιότητα και τη θρεπτική τους αξία και να είναι το ίδιο καλά με τα φρέσκα εφόσον ψυχθούν αμέσως μετά το ψάρεμα τους στους-350 C και στη συνέχεια συντηρούνται σε ψυκτικό θάλαμο στους -180C.

Δεν υπάρχουν σχόλια: