Επικοινωνήστε μαζί μας

divemag2009@gmail.com

Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Nokia C6


Οι φίλοι και η οικογένεια πάντα έρχονται πρώτα - Το Nokia C6 ενώνει τους ανθρώπους με γρήγορη, εύκολη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, στις επαφές και στις αγαπημένες σας τοποθεσίες κοινωνικής δικτύωσης.


Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτονται οι πρώτοι κάτοχοι του C6 της Nokia. Τι είναι τελικά το C6? Όχι δεν πρόκειται για ένα νέο… N97 mini, αφού τόσο τα μενού, όσο και η γενικότερη υποστήριξη της συσκευής δεν παραπέμπει σε καθαρόαιμο «business phone», με ότι συνεπάγεται αυτό. Δεν είναι όμως ούτε κάποιο, απλό νεανικό touch phone που βρήκε το δρόμο του στα χέρια σας, μέσα από τα σχεδιαστήρια του Espoo στη Φιλανδία. Η υποστήριξη WLAN, η δυνατότητα συγχρονισμού με Exchange servers και φυσικά, αυτό το άψογο QWERTY πληκτρολόγιο (με το απαραίτητο πλέον D-pad), διδάσκουν στον ανταγωνισμό, πως μπορεί να γεννηθεί ένα αξιόπιστο, επαγγελματικό-messaging κινητό.

Το τι είναι τελικά, θα το διαβάσετε στις γραμμές που ακολουθούν. Δεν το αποκαλύπτουμε ακόμα, σίγουρα όμως αυτό που μπορούμε να αναφέρουμε με σιγουριά είναι ότι το συγκεκριμένο μοντέλο, με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και την αρκετά προσιτή του τιμή, σίγουρα θα κάνει φιλότιμες προσπάθειες να γίνει ένα μικρό best seller για τη Nokia, παρά το – λυπηρό- γεγονός ότι ακόμα, πολλούς μήνες μετά την ανακοίνωση της πλατφόρμας Symbian ^3 και ^4, το C6 βασίζεται στο παλιό και όχι τόσο καλό Series 60 UI (5th Edition). Οπλιστείτε με υπομονή λοιπόν και γνωρίστε από κοντά μια αξιόλογη, mind range πρόταση των Φιλανδών, που μπορεί να χαρίσει αρκετά χαμόγελα σε κάθε μέσο χρήστη, αρκεί να… αντέχει τις δυστροπίες της 5ης έκδοσης της Series 60 πλατφόρμας…

Εξωτερική εμφάνιση

Αν πείτε ότι σας θυμίζει το Ν97 mini, δεν θα διαφωνήσουμε. Με μια μικρή διαφορά όμως, αφού στο C6 η οθόνη του δεν είναι ανακλινόμενη, επομένως δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν… mini, mini netbook, όπως τόσο πολύ διαφημίζεται – ακόμα – το N97 mini. Το φιλανδικό μοντέλο της σειράς «C» απευθύνεται σε κάθε τύπο χρήστη… αρκεί αυτός (ή αυτή) να συμπαθεί τα QWERTY phones, το… σχετικά αυξημένο πάχος σε μία συσκευή, το «στρουμπουλό» σχεδιασμό και φυσικά… την απροβλημάτιστη σύνταξη γραπτών μηνυμάτων, από SMS και Multimedia μηνύματα, μέχρι Email, IM και Tweets αν προτιμάτε.

Οι διαστάσεις του δεν τρομάζουν φυσικά (113 x 53 x 16.8 χιλιοστά), με εξαίρεση ίσως τα παχάκια του που αγγίζουν τα 17 χιλιοστά περίπου και δυσκολεύουν λίγο τη μεταφορά του στην τσέπη σας. Για κάποιον hard core χρήστη πάντως, που έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό να έχει κάθε δημοφιλές touch phone της αγοράς, το C6 δεν θα τον αγχώσει… το αντίθετο μάλιστα, θα αισθανθεί πολύ γνώριμα, όταν μεταφέρει για πρώτη φορά, το φιλανδικό QWERTY phone σε τσέπη ή στο χέρι. Το βάρος του πάλι δεν αγχώνει με τα 150 γραμμάριά του, αφού την δικαιολογία για αυτό το αυξημένο βάρος την έχει αναλάβει το QWERTY πληκτρολόγιο που κρύβει στο εσωτερικό, κάτω από την TFT οθόνη αφής. Για χάρη του, το C6 έχει αυξηθεί κατά 14 γραμμάρια σε σχέση με το αρχικό προβλεπόμενο βάρος, αλλά αξίζει τον κόπο… από τη στιγμή που θα αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε για τη σύνταξη κειμένου, όσο γρήγορα ή πιεστικά και αν θέλετε. Προφανώς κάθε εμφάνιση του πληκτρολογίου από το πλάι, έχει ως αποτέλεσμα την περιστροφή του UI της συσκευής, μέσα από σχετικά αργά μενού μετάβασης, χωρίς animations κλπ. Που θα μπορούσαν να κάνουν πιο ευχάριστη την όλη διαδικασία. Η TFT οθόνη του μοντέλου αποδεικνύεται πολύ πιο άμεση στις πιέσεις μας, σε σχέση με άλλες του ανταγωνισμού (capacitive TFT’s), ενώ οι 3.2 ίντσες του μεγέθους της και τα 360 x 640 pixels της επιφάνειας της, αποδεικνύονται αρκετά, για εντατική χρήση ακόμα και κάτω από το φως του ήλιου. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει (ξανά) στις αντιδράσεις της οθόνης, αλλά και των «παρωχημένων» πλέον μενού της Symbian τεχνολογίας, που χαρίζουν υψηλή ταχύτητα πλοήγησης, χωρίς σημαντικά κολλήματα ή καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εντολών μας. Παρόλα αυτά όμως η φωτεινότητά της είναι κάτω του μετρίου, πράγμα που σημαίνει ότι σε μια ηλιόλουστη ημέρα, θα πρέπει να βρείτε… ίσκιο για να χειριστείτε κάποιες πολύπλοκες λειτουργίες της συσκευής.

Για αυτό το λόγο άλλωστε διατηρήθηκαν μόνο τρία εξωτερικά πλήκτρα κάτω από την οθόνη, για τη διαχείριση κλήσεων και την πρόσβαση στο μενού των 12 στατικών εικονιδίων που όλοι γνωρίζουμε από όλα τα Series 60 μοντέλα της Nokia. Το μεσαίο από αυτά επιτρέπει την πρόσβαση στο συγκεκριμένο μενού, ευτυχώς όμως αποδεικνύεται πολυχρηστικό, αφού διαθέτει ένα μικρό λευκό LED φωτάκι, που αναλαμβάνει την ενημέρωση του χρήστη για εισερχόμενο μήνυμα (κάθε είδους) ή αναπάντητη κλήση… χωρίς σημαντική μάλιστα κατανάλωση ενέργειας. Περιμετρικά της συσκευής διακρίνουμε και άλλα πλήκτρα, για τη ρύθμιση της έντασης του ήχου στο ακουστικό, την ενεργοποίηση της κάμερας των 5.0Mpixels στην πίσω πλευρά, το κλείδωμα της οθόνης αναμονής κ.α. Κάθε επιλογή του χρήστη συνοδεύεται και από δυναμική ανάδραση από το κινητό (force feedback – δόνηση), η οποία όμως δεν μειώνει σημαντικά την αυτονομία της συσκευής.

Παραδόξως, για ένα μοντέλο της κατηγορίας «C» της Nokia, η ποιότητα κατασκευής του C6 μας ικανοποίησε απόλυτα, τόσο στη χρήση πλαστικών με αντιολισθητικές ιδιότητες στην πίσω πλευρά, όσο και με τα αξιόπιστα εξωτερικά πλήκτρα που προαναφέραμε. Σε ίδια ικανοποιητικά επίπεδα κυμάνθηκε και η ευκρίνεια της οθόνης κάτω από το φως του ήλιου. Η εμφάνιση των μενού και του UI ήταν εφικτή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με μοναδική εξαίρεση όμως τα widgets της αρχικής οθόνης, τα οποία λόγω μεγέθους δεν ήταν δυνατό να εμφανιστούν και να γίνουν ευδιάκριτα. Στον αντίποδα, πολύ χρήσιμη αποδεικνύεται η υιοθέτηση του φορμά micro USB 2.0 από τους Φιλανδούς, που υπόσχεται υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, αλλά και υψηλή αξιοπιστία, καθώς και η υποδοχή για ακουστικά διαμέτρου 3.5 χιλιοστών που θα συναντήσετε στην κορυφή της συσκευής, αν ανυπομονείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας κομμάτια.

Στα ενδότερα… Symbian, πάλι…

Αν είχατε κατά το (κοντινό) παρελθόν κάποια εμπειρία με άλλα Series 60 (5th Edition) touch phones τότε με το Nokia C6… θα αισθανθείτε σε γνώριμα κατατόπια, αφού δεν διαφέρει σε τίποτα από συσκευές που γνωρίσαμε το πρώτο μισό του έτους. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, επιτρέπει τη χρήση της συσκευής σχεδόν εξολοκλήρου με τη χρήση της οθόνης αφής, αν και κάποιες εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν, όπως π.χ. η διαχείριση κλήσεων, η πρόσβαση στο μενού κλπ. Η Nokia μας ενημέρωσε ότι το C6 «τρέχει» στα 434MHz, με τη βοήθεια ενός ARM 11 επεξεργαστή, χωρίς να μας πληροφορεί για τη διαθέσιμη μνήμη RAM του μοντέλου. Πρακτικά, οι επιδόσεις του μοντέλου είναι μέτριες, ειδικά αν επιλέξετε να το χρησιμοποιήσετε εντατικά και καθημερινά. Τα γνωστά «κολλήματα» των μενού κατά τη μετάβαση από τη μια εφαρμογή στην επόμενη διατηρούνται, μαζί φυσικά με τον… στιγμιαίο δισταγμό της οθόνης να απεικονίσει τα μενού, κατά την εναλλαγή μεταξύ οριζόντιου και κατακόρυφου προσανατολισμού.

Η κεντρική οθόνη αναμονής, υιοθετεί το γνωστό all-in-one στιλ, με widgets να γεμίζουν κάθε σημείο της, απεικονίζοντας πληροφορίες για τα social δίκτυα στα οποία είστε εγγεγραμμένοι, τα εισερχόμενα email, SMS ή MMS μηνύματα, αλλά και πληροφορίες για τον καιρό, τις υποχρεώσεις σας (από το ημερολόγιο), τα ραντεβού κλπ. Πολύ επαγγελματικά όλα αυτά, που δικαιολογούν όσους θεωρούν το C6 ως ένα πολλά υποσχόμενο business phone… ευρείας κατανάλωσης. Ευτυχώς όμως για εμάς τους υπόλοιπους fun χρήστες, η οθόνη αναμονής επιτρέπει και την προσθήκη συντομεύσεων από τις πιο χρήσιμες εφαρμογές του C6… οι οποίες στην περίπτωσή μας είναι οι: Έκθεση, η ψηφιακή κάμερα, το Ovi Store, ο Nokia browser κ.α. Η πρόσβαση σε αυτά βρίσκεται φυσικά μόλις ένα άγγιγμα μακριά, ενώ η θέση των widgets μπορεί να ρυθμιστεί σε οποιαδήποτε θέση της οθόνης αφής, αγγίζοντας παρατεταμένα κάθε ένα από αυτά, και μετακινώντας το στην επιθυμητή θέση.

Το Nokia C6 έρχεται με προεγκατεστημένες αρκετές εφαρμογές από τη μαμά, κυρίως για τους λάτρεις του social networking. Έτσι στο μενού «Εφαρμογές» θα βρείτε τα Hi5, Facebook, MySpace, Youtube, Friendster, CNN Mobile κ.α, ενώ ανάμεσα στις πρώτες εφαρμογές που κατεβάσαμε από το Ovi Store ήταν τα Shazam και Opera Mobile 10. Η διαθέσιμη μνήμη της συσκευής για Symbian εφαρμογές αγγίζει τα 240ΜΒ, ενώ συνοδεύεται (ευτυχώς) από μια κάρτα microSD των 2GB, η οποία μπορεί να δεχθεί ακόμα περισσότερα αρχεία κάθε τύπου. Όπως είναι γνωστό, κατά την εγκατάσταση κάθε εφαρμογής, το Symbian OS, ρωτά τον χρήστη που θέλει να αποθηκευθούν τα δεδομένα, έτσι καλό είναι να προτιμάτε την κάρτα μνήμης της συσκευής, για την αποφυγή κολλημάτων, ή άλλων προβλημάτων με τη λειτουργία του OS. Όπως προαναφέραμε, το κλασσικό UI της Series 60 πλατφόρμας, δεν εντυπωσιάζει τον έμπειρο χρήστη, αφού ακόμα και τώρα, χρόνια μετά την επίσημη διάθεσή του, δεν διαθέτει κάποιου τύπου animated εικονίδια, ενώ η μετάβαση από κάποιο μενού στο επόμενο, συνοδεύεται σχεδόν πάντα από μικροκολλήματα της οθόνης, γνωστό, αρνητικό δείγμα της «ηλικίας» του Symbian 9.4 πάνω στο οποίο βασίζεται.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Δεν είναι κακό… καθόλου κακό. HSDPA υποστήριξη προσφέρει, έτσι τα πάει περίφημα με μία κάρτα Wind και δωρεάν mobile internet 1.5GB… Δεν αρνήθηκε καμία εντολή μας, πλοηγήθηκε αρκετά ικανοποιητικά προς κάθε προορισμό με τη βοήθεια του Nokia Browser, ο οποίος όμως δεν υποστηρίζει κάποια λειτουργία smart rendering, πράγμα που σημαίνει ότι το… πολύ χρήσιμο D-pad του πληκτρολογίου, θα βγάζει φωτιές για τη μετακίνηση (scrolling) στις ιστοσελίδες. Η πλοήγηση στο mobile internet προτείνεται φυσικά να γίνεται σε οριζόντιο προσανατολισμό, με το QWERTY πληκτρολόγιο ανοικτό για να χρησιμοποιείτε το D-Pad σαν εικονικό κέρσορα πάνω στην οθόνη.

Nokia C6
Λειτουργικό σύστημα: Symbian S60 5th edition
Οθόνη: αφής 3,2 ιντσών, 640×360, 16 εκ. χρώματα
Κάμερα: 5 Megapixel, με auto-focus
Δεύτερη κάμερα για βίντεο-κλήσεις
Radio FM, Wi-Fi, Bluetooth 2.0, A-GPS
Micro USB,
έξοδος ακουστικών 3.5 mm
3G/ HSDPA
Εσωτερική μνήμη: 200ΜΒ
Κάρτες μνήμης: microSD (έως 16GB)
Διαστάσεις: 113.4x53x16.8 χλστ.
Βάρος: 150 γρ.
Μπαταρία: 1200 mAhΔεν υπάρχουν σχόλια: