Επικοινωνήστε μαζί μας

divemag2009@gmail.com

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Κινηθείτε ρηχά!...


...και δεν θα το μετανιώσετε! Tο χειμωνιάτικο υποβρύχιο κυνήγι είναι μια επίπονη διαδικασία, κόντρα στις καιρικές αντιξοότητες και στο κρύο. Bέβαια, η ανταμοιβή είναι μεγάλη, αφού η θάλασσα είναι κυριολεκτικά για... «πάρτη» μας.

Για να είναι ευχάριστη και ακίνδυνη η διαδικασία του χειμερινού ψαρέματος, θα πρέπει να προσέξουμε κάποιες λεπτομέρειες έτσι ώστε να επιστρέψουμε σπίτι μας υγιείς και ευχαριστημένοι! H καλή ξεκούραση και ενυδάτωση την προηγούμενη μέρα είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι ενάντια στο κρύο! Αποφεύγουμε να πάμε αν έχουμε μπούκωμα στη μύτη ή αδυναμία στο να εξισώσουμε ώστε να μη μας χαλάσει το ψάρεμα.

Ενημερωνόμαστε πρώτα για τις καιρικές συνθήκες και προτιμάμε μέρη κοντινά με αρκετό τόπο να ψαρέψουμε, ώστε να μη χρειάζονται μεγάλες μετακινήσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες, είτε όταν κολυμπάμε είτε στις μετακινήσεις με σκάφος! Προτιμάμε μέρη με εύκολη πρόσβαση, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ευμετάβλητες, ενώ πολύ γρήγορα «κόβονται» οι επαρχιακοί δρόμοι από τις ξαφνικές νεροποντές! Προσοχή θα πρέπει να δοθεί επίσης στο σημείο εισόδου και εξόδου από το νερό, ώστε να είναι εύκολο ακόμα και αν προκύψει ξαφνικά θαλασσοταραχή. Για όσους ψαρεύουν με σκάφος, οι προστατευμένες από τον καιρό γλίστρες των λιμανιών αποτελούν την καλύτερη λύση.

H στολή θα πρέπει να μην είναι φθαρμένη και να μην έχει τρύπες από τις οποίες θα ανανεώνεται το νερό. Χρησιμοποιήστε χοντρά γάντια και καλτσάκια, ενώ καλοδεχούμενα είναι τα εξτρά γιλέκα και σορτσάκια τα οποία προστατεύουν αποτελεσματικά. Είναι πολύ σημαντικό να μην αρχίσουμε να κρυώνουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καλή βουτιά, ενώ κάθε μας άπνοια θα μας φέρνει και πιο κοντά στην υποθερμία. Eννοείται πως οποιαδήποτε στιγμή νιώσουμε κάτι τέτοιο βγαίνουμε στη στεριά.

Eνα ζεστό διάλυμα νερού με λίγο σαμπουάν, μας βοηθά στο να βάλουμε αλλά και να βγάλουμε τη στολή πιο γρήγορα και πιο ζεστά.

Πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος που ντυνόμαστε πριν αλλά και μετά τη βουτιά. Στη θάλασσα θα πρέπει να φτάσουμε όσο πιο ζεστοί γίνεται, χωρίς απώλειες, με ρούχα ζεστά αλλά και εύκολα στο να φορεθούν, όπως βαμβακερές φόρμες με ενσωματωμένη κουκούλα. Tο ντύσιμό μας με το νεοπρέν πρέπει να είναι σύντομο, για να αποφύγουμε κάποιο κρύωμα, όπως επίσης και στο τέλος του ψαρέματος απαιτείται γρήγορη αλλαγή! Θυμάμαι παλαιοτέρα που μερικοί άνοιγαν τα παράθυρα των αμαξιών για να συνηθίσουν και καλά το κρύο πριν πέσουν στο νερό!!! Mέγα λάθος, το κρύο δεν συνηθίζεται, μόνο αντιμετωπίζεται!

Λάμπρος Δερτιλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: