Επικοινωνήστε μαζί μας

divemag2009@gmail.com

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Carbonio GFT: Πτερύγια hi-tech


Η Απουλία της Ιταλίας αποτελεί πόλο έλξης της αεροναυπηγικής, αφού το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι οι εργαζόμενοι με υψηλή εξειδίκευση και γνώση στο αντικείμενο των σύνθετων υλικών.


Σε μία από αυτές τις βιομηχανίες ο Tony και ο Francesco έμαθαν την τεχνολογία και απέκτησαν τις γνώσεις που χρειάζονται για να μπορεί κανείς να εργαστεί με τόσο εξαιρετικά καινοτόμα υλικά.

Εχοντας λοιπόν αφομοιώσει επί σειρά ετών ιδέες, συνθήκες, προϋποθέσεις και έχοντας το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο δημιούργησαν την εταιρεία Carbonιο GFT, που εδρεύει και αυτή στην Απουλία, και έχει εξειδίκευση στα προεμποτισμένα σύνθετα υλικά όπως είναι το ανθρακόνημα, ενώ τα τελευταία χρόνια εξειδικεύεται στην κατασκευή ανθρακονημάτινων λεπίδων για την ελεύθερη κατάδυση. Oπως είναι φυσικό στην εταιρεία Carbonio εργάζονται άτομα με υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία στην κατασκευή σύνθετων υλικών.

Το προεμποτισμένο ανθρακόνημα με το κίτρινο προστατευτικό film από έξω.

Στην Carbonio GFT κατάφεραν να συνδυάσουν το πάθος τους για δημιουργία, τη γνώση τους για τα σύνθετα υλικά με την παραγωγική δυναμική τους και να παρουσιάσουν μια νέα και μοντέρνα γραμμή παραγωγής στον τομέα των πτερυγίων κατάδυσης από σύνθετα υλικά όπως το ανθρακόνημα.

Γνωρίζοντας τις ανάγκες των συνθηκών για τη χρήση των προεμποτισμένων ινών άνθρακα δόθηκε μεγάλη σημασία στα στάδια επεξεργασίας με σκοπό το τελικό προϊόν να είναι υψηλής ποιότητας.

Ετσι χρησιμοποιείται προεμποτισμένο ανθρακόνημα, υγρομετρικά πιστοποιημένο ειδικά για την Carbonio GFT, σύμφωνα με τις δικές της απαιτήσεις ως προς τον τύπο της ρητίνης και των ινών άνθρακα, την πλέξη, το Gel Time, Drape Tack level το ιξώδες της ρητίνης και την ποσότητά της. Το τελικό προϊόν του προεμποτισμένου ανθρακονήματος παρουσιάζει ένα υψηλό μέτρο ελαστικότητας και αντοχής στον εφελκυσμό.

Οι περισσότερες ανθρακονημάτινες κατασκευές γίνονται με την τεχνική «lay up» όπου η εναπόθεση της ρητίνης στις ίνες άνθρακα γίνεται απευθείας στη φάση της παραγωγής.
Ξηρές ίνες άνθρακα εναποτίθενται στα καλούπια και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται βούρτσες, κύλινδροι ή άλλοι τρόποι για τον εμποτισμό των ινών από τη ρητίνη. Αυτή η σειρά των εργασιών έχει όμως αρκετά μειονεκτήματα.

Ο εμποτισμός των ινών άνθρακα με το χέρι δεν εγγυάται τη σωστή εναπόθεση ρητίνης ως προς το ποσοστό της σε σχέση με τον άνθρακα. Ετσι έχουμε περιοχές με περισσότερη ρητίνη, λιγότερη ρητίνη ή και περιοχές με καθόλου ρητίνη. Μπορούν επίσης να υπάρχουν περιοχές όπου θα έχει εγκλωβιστεί αέρας.
Η ρητίνη είναι ένα συγκολλητικό μέσο χωρίς μηχανικές ιδιότητες.

Τα προεμποτισμένα είναι υλικά (ίνες ή ταινίες υφάσματος) που έχουν εμποτιστεί ήδη με το ποσοστό της ρητίνης που είναι αναγκαίο (ειδικά για την GFT).

Για να κατασκευαστούν τα προεμποτισμένα χρειάζονται πολύ σύνθετα και ακριβά μηχανήματα. Σκοπός των μηχανημάτων αυτών είναι η εναπόθεση σταθερού πάχους ρητίνης στις ίνες του άνθρακα, με δυνατότητα ανοχής μόνο +-2%. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται η πιθανότητα παρουσίας κενών ή ο εγκλωβισμός αέρα.

Πολύ σημαντική είναι και η φάση του τυλίγματος της ίνας. Σε αυτήν τη φάση η αντοχή του υλικού μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και από πολύ μικρές διακυμάνσεις στον προσανατολισμό των στρωμάτων. Ως εκ τούτου θα πρέπει να προσεχθεί να υπάρχει συμμόρφωση με την κατεύθυνση και τη γωνία των στρωμάτων όπως καθορίζεται κατά το στάδιο του σχεδιασμού (ειδικά για την GFT).

Η επόμενη διαδικασία είναι ο πολυμερισμός των προεμποτισμένων ινών, ο οποίος συντελείται κατά τη θέρμανση και την πίεση σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές που έχουν δοθεί από την GFT ώστε να παραχθεί το προϊόν.

Ολες οι εταιρείες που χρησιμοποιούν προεμποτισμένα πρέπει να ζητούν από τον προμηθευτή τους το πιστοποιητικό των χαρακτηριστικών του προεμποτισμένου το οποίο έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής, περίπου 3 μήνες, και πρέπει να φυλάσσεται στους -18 βαθμούς Κελσίου.

Η απόλυτη ποιότητα στη φάση της παραγωγής, η εμπειρία των ανθρώπων της GFT, η προσεκτική συμμετοχή των ιδιοκτητών, η φάση του σχεδιασμού για το προϊόν και τα τεστ είναι όλα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν το προϊόν και του προσδίδουν άριστη σκληρότητα, αντοχή και ευκολία στη χρήση ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.
Αποκλειστικός αντιπρόσωπος για την Ελλάδα DEEPCARBON, τηλέφωνο 6946 777111 www.deepcarbon.gr


Αναδημοσίευση από το περιοδικό Ψάρεμα & φουσκωτό της εφημερίδας Έθνος
 Δεν υπάρχουν σχόλια: